Å låne penger har blitt den nye normen i Norge

Når vi nordmenn låner penger, tar vi gjerne opp lån hvor banken tar pant i boligen vår, bilen vår eller en fritidsbolig som er vår. Studielån utgjør også en del av vår samlede gjeld.

Men mange tar også stadig opp forbrukslån uten sikkerhet på toppen av dette. Disse utgjør imidlertid en liten andel sammenlignet med den totale samlede gjelden i husholdningene, bare 3%. I 2016 hadde nordmenn til sammen rundt 100 milliarder kroner i forbrukslån, da er også kredittgjeld inkludert.

Hvorfor låne penger?

Flesteparten av de som tar opp et forbrukslån og lån uten sikkerhet eller bruker kredittkort, gjør det fordi de ser flere fordeler med det. Blant annet så er disse lånene uten sikkerhet, det betyr at banken ikke tar sikkerhet eller pant i din bolig eller noe annet du eier.

Det fører til at søknadsprosessen blir enkelt og smidig. Du kan vanligvis fylle ut en søknad på nett og pengene kan i enkelte tilfeller utbetales på dagen. Pengene du mottar kan du bruke på hva du enn ønsker å bruke det på.

Dette er en fordel hvis du for eksempel trenger penger til å kjøpe et nytt kjøleskap eller om ovnen din har gått i stykker og må byttes ut. Men hva er det vi egentlig bruker pengene på?

Forskjell på generasjoner

I en komplett bank-undersøkelse fra 2014, kom det frem at 24% hadde brukt forbrukslån til å kjøpe bil. Neste på listen var uforutsette utgifter og oppussing på egen eiendom. Det var 13% som svarte det.

Det er spesielt den gruppen voksne med barn boende hjemme som tar opp forbrukslån, ifølge undersøkelsen. Unge mennesker mellom 25 og 35 år bruker pengene på opplevelser, klær, oppussing, elektronikk og bil, mens den eldste generasjonen bruker pengene på utbedringer i boligen og oppussing av kjøkken og bad, kommer det frem i undersøkelsen.

Flere og flere låner penger for plastisk kirurgi

Les også ??

Fornuftig forbruk

Vurderer du å søke om et forbrukslån, smålån eller et kredittkort bør du være klar over enkelte ting. Vær klar over at den effektive renten er høyere på denne typen lån enn på andre lån. Dette skyldes at banken som låner ut pengene ikke har sikkerhet i noen av eiendelene dine. Dermed er det viktig at du setter deg godt inn i lånevilkårene.

Dersom du har et fornuftig forbruk kan du mest sannsynlig ta opp et forbrukslån samtidig som du vet at du kan betale pengene tilbake over tid. Betal ned lånet så raskt du klarer, følg betalingsplanen og se gjerne etter andre måter for å betale ned lånet enda raskere. Kanskje har du noe du kan selge eller kanskje du har mulighet til å jobbe ekstra, eventuelt skaffe deg en jobb nummer to?